A katari érdekképviseletek már be sem léphetnek az Európai Parlament területére

Az EP megszavazta, hogy a katari érdekképviseletek ne léphessenek be az Európai Parlament területére.

2022. december 15., 17:18

Szerző:

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben javasolja a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós törvényhozó testület területéről.

Azonnali intézkedésként a képviselők felfüggesztik a Katarral összefüggő jogalkotási munkát – elsősorban a vízumliberalizációra és az EU-Katar légiközlekedési megállapodásra vonatkozót – és a tervezett országlátogatásokat addig, amíg a vizsgálat tart. Azt is kérik, hogy a parlament függessze fel a katari érdekek kijáróinak belépőkártyáit. A javaslatokról Roberta Metsola, az EP elnöke fog dönteni.

A parlament továbbá aggodalmát fejezte ki a képviselők mellékállásai okozta lehetséges összeférhetetlenségek miatt, különösen olyan esetekben, amikor a képviselők bankok, multinacionális vállalatok vagy tőzsdén jegyzett társaságok vezetőiként, igazgatótanácsában vagy tanácsadó testületeiben, vagy tanácsadóiként tevékenykednek. A képviselők támogatják, hogy a mandátum elején és végén kötelező legyen a vagyonnyilatkozat-tétel. A vagyonnyilatkozatokhoz kizárólag az illetékes hatóságok férnének hozzá megalapozott gyanú felmerülése esetén.

A képviselők kötelezővé tennék az uniós átláthatósági nyilvántartás használatát, amelybe nem uniós országok képviselőit és volt képviselőket is regisztrálnának, és amelyet megerősítenének ahhoz, hogy az ott megadott információk alaposabb ellenőrzést is lehetővé tegyenek.

A korrupciós ügy kapcsán felmerült egyéb kérdéseket a nyomozás és a bírósági szakasz lezárulta után egy vizsgálóbizottságban tekintik majd át, amely nem uniós országokhoz köthető korrupciós és jogellenes ügyekkel foglalkozik majd. A parlament egy különbizottság felállítására is kötelezettséget vállal, amely a parlamenti szabályzás hibáit feltárva reformjavaslatokat tesz majd.

(Kiemelt kép: az Európai Parlament plenáris ülése a kelet-franciaországi Strasbourgban 2022. június 8-án. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.