Felfüggeszti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson – közölte az Európai Bizottság.

2023. december 3., 10:42

Szerző:

A friss brüsszeli közlemény szerint Jutta Urpilainen a finn elnökválasztás jelöltjeként az Európai Bizottság elnökétől fizetés nélküli szabadságot kért 2023. december 2-tól 2024. január 28-ig, illetve, amennyiben részt vesz a szavazás második fordulójában, akkor 2024. február 11-ig.

Ursula von der Leyen a kérésnek eleget téve biztosította a fizetés nélküli szabadságot Urpilainen biztosnak, hangsúlyozva, hogy ezen időszak alatt is érvényesek az uniós szerződések vonatkozó rendelkezései és az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódex.

Az uniós bizottság elnöke úgy határozott, hogy a nemzetközi partnerségekért felelős tárca feladatait ideiglenesen Margarítisz Szkínász alelnökre ruházza át, aki ezzel együtt továbbra is ellátja jelenlegi, az európai életmód előmozdításáért felelős biztosi munkáját.

Az Európai Bizottság az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát is tájékoztatja ezekről az átmeneti változásokról – tette hozzá közleményében a brüsszeli testület.

Jutta Urpilainen a finn Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltjeként indul a finn elnökválasztáson, amelynek első fordulója január 28-án lesz.

(Kiemelt kép: Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős európai biztos az EU Latin-Amerikával és a Karib-térség országaival való partnerségéről tartott sajtótájékoztatón az EU központjában, Brüsszelben 2023. június 7-én. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)