Európai Bizottság: Példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte a szlovák választásokat

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

2023. október 1., 19:00

Szerző:

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke „bejelenti” a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

Šimečka az alábbi módon reagált a szlovákokat megrázó álhírre: 

„Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett” – mondta az európai uniós biztos.

„A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt” – szögezte le Jourová. Azt állította, hogy a szlovák információs térséget „szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból” származó információk árasztották el. Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni. 

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.

(Kiemelt képünk: Michal Šimečka cáfolja, hogy a PS emelné a sör árát Szlovákiában. Fotó: Michal Michal Šimečka Facebook)

 

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.