Európai Bizottság: Magyarországon nincs előrelépés a korrupció elleni küzdelemben

Kedden jelenik meg a Bizottság jelentése, amelybe a Politico brüsszeli újságírói előre belenézhettek.

2021. július 20., 17:42

Szerző:

Az Európai Bizottság kedden jelentést tesz közzé, amelyben Magyarországot bírálják a nem megfelelő korrupcióellenes szabályok és a sajtószabadság megsértése miatt - írta meg a POLITICO, a lap előzetesen megtekinthette a dokumentumot. Azt írták, a kritika a Bizottság szélesebb körű jogállamisági jelentésének lesz része, célja a demokratikus visszalépés megakadályozása az EU-s országokban. Bár a jelentés várhatóan rávilágít az olyan országokban elért haladásra, mint Málta és Szlovákia, egyúttal a demokratikus normák további pusztulására is rámutat olyan országokban, mint Lengyelország, Szlovénia és Magyarország.

Hozzátették, a jelentés kitér arra, hogy Magyarországban nincs előrehaladás a korrupció elleni küzdelemben, és ez az alapja a Budapest és Brüsszel közötti régóta fennálló súrlódásoknak. Magyarország régóta visszautasította ezeket az állításokat, azt mondták, ezek megalapozatlan támadások - folytatták. A lap szerint a jelentés hozzáteszi, hogy Magyarországon a független ellenőrzési mechanizmusok továbbra sem elégségesek a korrupció felderítéséhez. A kritikusok szerint a jelentés jól ismert helyzeteket ír le, de nem szólítja fel az országot a cselekvésre.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)