Éjszakai találkozó után Európa vezetői megérkeztek Kijevbe

Az ukrán fővárosba utazott Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő, jelentette csütörtökön a La Repubblica című olasz napilap.

2022. június 16., 10:14

Szerző:

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi „éjszakai" találkozót tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszowban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt továbbutaztak Kijevbe – számolt be a ZDF.  A La Repubblica fotót is közölt a vonaton utazó politikusokról.

A francia elnök hivatala is megerősítette, hogy a három vezető együtt szállt fel a Kijevbe tartó különvonatra.

Látogatásuk megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat. Kijev bírálta Franciaországot, Németországot és kisebb mértékben Olaszországot is, mert szerinte késlekedtek az országnak nyújtott támogatásokkal. Azzal vádolta őket, hogy lassan szállítanak fegyvereket, és hogy saját jólétüket Ukrajna szabadsága és biztonsága elé helyezik.

(Kiemelt kép: A Szülőföld emlékműv Kijevben, 2022. február 21-én. Fotó: ALI ATMACA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)