A kemény munka meghozza az eredményét: óriásit zuhant az EU támogatása Magyarországon

Hazánk mellett több országban is csökkent az EU támogatása.

2023. október 30., 18:20

Szerző:

A legutóbbi nagy geopolitikai változások az Európai Unió megítélését is befolyásolják – derült ki a Pew Research Center független amerikai agytröszt legutóbbi felméréséből, amit a Népszava szemlézett. Összesen 24, nem csak uniós tagállamban mérte fel az EU támogatását, köztük Magyarországon is.

Az Orbán-kormány folyamatos „brüsszelezése” az emberek gondolkodását is befolyásolja.

Magyarországon az EU támogatottsága egyetlen év alatt tíz százalékkal csökkent, amivel az egyik leginkább euroszkeptikus állammá vált az EU-ban:

 

59 százalék vélekedik kedvezően a közös Európáról, miközben az uniós átlag 69 százalék a felmérés szerint. A negatívan vélekedők aránya viszont Magyarországon 39 százalék, az uniós átlag csak 31 százalék.

Magyarországhoz hasonlóan jelentősen rosszabbodott az EU megítélésre Franciaországban is, ahol egy év alatt kilenc százalékos volt a visszaesés mértéke.

Az országban 57 százalék vélekedik pozitívan az EU-ról, ez az adat tehát rosszabb a magyarországinál is. Ennek megfelelően két százalékkal (41 százalék) többen állítottak ki rossz bizonyítványt az EU-ról, mint nálunk. Németországban szintén számottevőnek nevezhető a visszaesés, hét százalékos, ami tetten érhető a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) népszerűségének növekedésénél is. Ugyanakkor az országban még ezzel együtt is 71 százalék alakított ki jó véleményt az EU-ról. Svédországban hat százalék a csökkenés, ettől függetlenül azonban Stockholmban az egyik legmagasabb az EU támogatottsága a tagállamok közül: 77 százalék vélekedik kedvezően róla és csak 22 százalék negatívan. Az EU leginkább euroszkeptikus országa Görögország, ahol többségben vannak az Unióról rossz bizonyítványt kiállítók. Athénban ugyanis 50 százalék vélekedik kedvezőtlenül az Unióról, s csak 49 százalék viszont kedvezően. Ez azt jelzi, hogy a pénzügyi, majd a megélhetési válságért a lakosság egy jelentős része Brüsszelt teszi felelőssé.

A felmérés érdekessége, hogy az Európai Unión kívüli államokban igen kedvezően látják az EU-t.

Izraelben például a megkérdezettek 59 százaléka alakított ki pozitív véleményt róla, s 37 százalék negatívat. A leginkább euroszkeptikus ország a kutatás szerint India, ahol a Die Presse által ismertetett kutatás szerint 48 százalék a pozitív, 35 százalék a negatív választ adók aránya. Az Egyesült Államokban ugyanakkor 61 százalék a kedvezően vélekedők aránya, s ami különösen figyelemreméltó, az EU-ból kilépett Nagy-Britanniában pedig 66 százalék, ami azt jelzi: a britek megbánhatták a kilépést – írja a lap.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.