EU szóvivő: az unió fekete listára tenné a migránsokat szállító légitársaságokat

A megoldást azonban a fehérorosz rezsimmel szembeni szankciókban látja.

2021. november 11., 16:48

Szerző:

„Az EU megvizsgálja azokat a jogi eszközöket, amelyek révén feketelistára lehet helyezni a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokat” – jelentette ki csütörtökön Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője.

„Az EU számára nyilvánvaló, hogy a szankciók jelentik a helyes választ a fehérorosz rezsim lépéseire és gyakorlati intézkedéseinket összehangoljuk az Egyesült Államokkal”

– tette hozzá. A szóvivő azt is elmondta, hogy a lengyel vezetés kérésére az Európai Rendőrségi Hivatal embercsempészeti szakértői fogják segíteni a határon kialakult válság kezelését. 

Spinant arra fehérorosz fenyegetésre is reagált, miszerint a Lukasenka vezette ország leállítaná az Oroszországból érkező gáztranzitot. A szóvivő szerint „a minszki rezsim először az embereket, most pedig a gázt használja fel nyomásgyakorlásra, az EU azonban nem hagyja magát megfélemlíteni”.

(Kiemelt képünk illusztráció: A francia légierő C130-as teherszállító repülőgépével evakuálnak a kabuli nemzetközi repülőtéren, Afganisztánban, 2021. augusztus 19-én. Fotó: EyePress/AFP)