EU-csúcs: A vírusmutációk miatt fenn kell tartani a korlátozásokat

2021. január 22., 07:24

Szerző:

Éjszakába nyúlt az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, melyen a koronavírus elleni védekezésről tárgyaltak. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tanácskozás végén közölte: a vírusmutációk visszaszorítása érdekében fenn kell tartani a korlátozásokat. Az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében azonban

elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása, mondta.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Michel szerint a tagállamok között egyetértés volt abban, hogy a vakcinákat a lélekszám arányában, azonos időben kell eljuttatni minden tagállamnak. Szükség van az oltási kampány eredményeinek nyomon követésére, a tapasztalatok megosztására, illetve a tömeges oltáshoz szükséges infrastruktúra és eszközök rendelkezésre állására is. A rendelkezésre állás érdekében az oltóanyaggyártóknak tiszteletben kell tartaniuk a megállapodásokat – húzta alá Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot. Felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a vírusmutációkról és azok elterjedtségéről több információra van szükség, ezért a vírus genomjának meghatározásával kapcsolatos vizsgálok bevezetésre szólított fel. Elmondta, hogy az oltások reményt adnak a járvány elleni küzdelemben, azonban az EU-ban koncentrálni kell az oltóanyagok gyorsabb kiszállítására és a már rendelkezésre álló készletek hatékony alkalmazására.

Von der Leyen megerősítette:

nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát védetté tegye.

Angela Merkel csütörtökön arról beszélt, hogy újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget a koronavírus brit változata Németországban, ahol már megjelent az új mutáció „és nem lehet eltüntetni”, csak védekezni lehet ellene.

Mint mondta, minden eszközzel lassítani kell az eddigieknél hatszor-nyolcszor fertőzőképesebb vírusváltozat terjedését. Ezért hosszabbították és szigorították meg a korlátozásokat, melyek az új fertőzések és az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek számának csökkenése alapján eredményesek, ugyanakkor szerinte a határok lezárására is szükség lehet.

(MTI)