Egy brüsszeli tervezet szerint Magyarország szavazati jogának megvonása is elképzelhető

Kisebb Európai Parlament, valamint a nemzeti vétójogok megszüntetése is szerepel egy új EU-s reformtervezetben, amelyet a francia és német kormányok mutattak be kedden.

2023. szeptember 20., 17:55

Szerző:

A Válasz Online cikke hosszabban ismerteti ezt a francia és német kormány által beterjesztett, „független szakértők” által írt tervezetet, amely az EU jelentős átalakulásáról vizionál. Ezt a tervet Berlin és Párizs sem tekinti a saját álláspontjának, ám jelzésértékű, hogy a két ország kormányának képviselői vitték be az Általános Ügyek Tanácsára – áll a 444.hu szemléjében.

A fontosabb megállapítások a tervezetből:

  • A jogsértések egy bizonyos szintje és ideje után nem maradhat egy ország az EU tagja.
  • A „hetes cikkely szerinti eljárást” sokkal keményebb büntetési rendszerré kéne fejleszteni. A javaslat szerint a Tanácsbéli szavazat megvonásához elég lehetne a tagállamok négyötödének egyetértése is – de ahogy a cikk is megjegyzi: több körben kellene ehhez, és Varsó és Budapest megígérték, hogy mindenképpen megvédik egymást egy ilyen büntetéstől.
  • Sőt, ha öt éven át nem tudják eldönteni, hogy egy tagállamot felmentsenek-e az eljárás kezdetekor megfogalmazott vádak alól, akkor automatikusan járna ellenük a büntetés.
  • Kiterjesztenék a többségi szavazásokat, lényegében megszüntetnék a vétójogot.
  • Többféle szintű tagságot vezetnének be.
Az utolsó pont arról szólna, hogy más elbírálás alá esnének azok a tagországok, amelyek részei a schengeni zónának és az euróövezetnek is. Ők lennének az úgynevezett Belső Kör. A második szinten lennének az EU-tagok, köztük Magyarország is. Viszont csak az maradhatna itt is, aki betartja a jogállamisági előírásokat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: shutterstock)