Illegális termékek után nyomoz az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hétfőn információkérésre vonatkozó megkeresését küldött az AliExpress online kereskedelmi platformnak, felkérve az óriáscéget, hogy adjon tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket hozott a fogyasztók online védelmének érdekében, különös tekintettel az illegális termékek, például hamisított gyógyszerek online terjesztésére – közölte a brüsszeli testület.

2023. november 6., 15:56

Szerző:

Thierry Breton, belső piacért felelős uniós biztos az Európai Bizottság megkeresésével kapcsolatban azt nyilatkozta:

„A digitális szolgáltatásokról szóló törvény nem csak a gyűlöletbeszéd, a dezinformáció és az internetes zaklatás elleni fellépésről szól. Az is a célja, hogy biztosítsa az EU-ban a digitális kereskedelmi platformokon keresztül értékesített illegális vagy nem biztonságos termékek eltávolítását, ami magában foglalja a hamisított és potenciálisan életveszélyes gyógyszereket és gyógyszerkészítményeket.”

A kínai vállalatnak november 27-ig kell a kért információkat a bizottság rendelkezésére bocsátania. Az AliExpress válaszainak értékelése alapján a testület mérlegelni fogja a következő lépéseket. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a bizottság bírságot szabhat ki a kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. Amennyiben a vállalat nem válaszol a megkeresésre időben, a testület dönthet úgy, hogy határozatban kéri a tájékoztatást. Ebben az esetben a határidőre történő válaszadás elmulasztása időszakos bírság kiszabását vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Az EU a elmúlt hetekben hasonló információkérést küldött az X, a Meta, és a TikTok közösségi platformoknak a dezinformációs tartalmak kezelésével kapcsolatban.

(Kiemelt kép: Az AliExpress logója látható egy önkiszolgáló kézbesítő állomáson a lengyelországi Gliwicében 2022. december 22-én. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.