Máltán is eltörölhetik az abortusztilalmat

Málta az Európai Unió utolsó tagországa, ahol még teljes abortusztilalom van életben. A törvényjavaslat módosításról napokon belül szavazhatnak.

2022. november 17., 07:31

Szerző:

A máltai kormány által benyújtott törvénymódosítás engedélyezné, hogy a szigetország orvosai a jövőben terhességmegszakítást alkalmazzanak, ha az anya élete vagy egészsége komoly veszélyben van, írja a BBC. Málta az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol még teljes abortusztilalom van érvényben. 

Az illetékes miniszterek azt követően tettek ígéretet a törvény felülvizsgálására, hogy egy amerikai turistának megtagadták a terhességmegszakítást, amikor elkezdődött nála a vetélés. Andrea Prudente 16 hetes terhes volt, de az orvosok közölték vele: semmit nem tudnak tenni, amíg ver a baba szíve. Idő közben összeszedett egy potenciálisan halálos fertőzést is, majd több napnyi várakozás után végül Spanyolországba repülhetett.

Chris Fearne egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a törvényjavaslatról napokon belül szavaznak, és komplikációk esetén engedélyezni fogják az abortuszt az országban.

Az eddigi szabályozás szerint egyébként 18 hónapos börtönbüntetést és a hivatástól való életre szóló eltiltást kockáztatta az, aki segített egy nőnek a terhességmegszakításban.

(Kiemelt képünk: az amerikai állampolgár Jay Weeldreyer által megosztott képen Jay Weeldreyer és élettársa, Andrea Prudente látható a Mater Dei kórházban. Jay Weeldreyer/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.