Észak-macedón határőröknek adományoz vakcinát Magyarország

Péntektől utazási megállapodás is érvénybe lép Magyarország és Észak-Macedónia között: az oltottaknak nem kell teszt, és karanténba sem kell vonulniuk.

2021. május 12., 17:40

Szerző:

Magyarország hatezer adag AstraZeneca-oltóanyagot adományozott Észak-Macedóniának mintegy háromezer határőr beoltására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter észak-macedón kollégájával, Bujar Osmanival közös szkopjei sajtótájékoztatóján szerdán.

Ha Észak-Macedónia nem tudja megállítani a migrációs hullámot, akkor az Európai Unió külső határain nőni fog a nyomás, és ezt szeretnénk elkerülni – mondta Szijjártó. A miniszter megköszönte az észak-macedóniai határőrök áldozatos munkáját, és azt ígérte, hogy Magyarország továbbra is hozzájárul tevékenységükhöz azzal a 30 fős magyar kontingenssel, amely a balkáni ország déli határán szolgál.

Péntektől életbe lép egy kölcsönös utazási megállapodás, amelynek értelmében mentesülnek a tesztelési és a karanténkötelezettség alól azok a magyar, illetve észak-macedón állampolgárok, akiket koronavírus elleni vakcinával már beoltottak.

Az észak-macedón külügyminiszter kiemelte: Magyarország elsőként nyújtott segítséget országának tavaly, amikor hiányt szenvedtek maszkokból, és most is az elsők között biztosított vakcinát. Osmani megköszönte, hogy Magyarország minden fórumon folyamatosan támogatja Észak-Macedóniát az euroatlanti integráció felé vezető úton, és hozzátette: reméli, hogy 20 év után idén sikerül megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, ehhez pedig a továbbiakban is várja Budapest segítségét.

 

(Kiemelt kép: Robert ATANASOVSKI / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.