Észak-Korea nem hajlandó tárgyalni, folytatja a rakétakísérleteit

A hétvégén is volt egy sikeres rakétatesztje Kim Dzsong Un-nak. 

2021. szeptember 14., 21:59

Szerző:

Észak-Korea hétfőn hírügynökségén, a KCNA-n keresztül közölte, hogy a hétvégén sikeresen tesztelt nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket. A beszámoló szerint a harceszközök 1500 kilométer távolságra repültek a hétvégi próbaindítások során, és célpontjaikat elérve Észak-Korea felségvizein csapódtak a tengerbe. Elemzők szerint ez lehet a phenjani vezetés első olyan manőverező robotrepülőgép-típusa, amely képes nukleáris robbanófej hordozására is. Az egyelőre nem világos, hogy a phenjani rezsimnek sikerült-e kellően kicsi nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie a robotrepülőgépeihez, mindenesetre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az év elején országa egyik fő célkitűzésének nevezte az ilyen jellegű eszközök kifejlesztését.

Dél-Koreába érkezett kedden Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról, miután utóbbi a hétvégén nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tesztelt. A szerdai találkozón arról lesz szó, hogy miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz – beszélniük kell észak-Koreai rakétakísérletekről, írja az MTI.

Az amerikai különmegbízott jelezte: a három ország nyitott a diplomáciára Észak-Koreával, hogy érdemi előrelépést érjenek el, ami növeli az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát. Joe Biden amerikai elnök kormánya készséget mutatott arra, hogy tárgyalásos úton érje el Észak-Korea nukleáris leszerelését, de mindeddig elzárkózott a szankciós nyomás enyhítésétől.

(Kiemelt képünk illusztráció: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. november 29-én közreadott kép.)