„A történelem legrettenetesebb árát fizeti meg Washington és Szöul" – mondták, majd rátenyereltek a gombra

Észak-Korea szombaton kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Sárga-tengerre, válaszul a héten tartott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra.

2022. november 5., 18:11

Szerző:

Phenjan „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni agresszív és provokatív katonai manővernek” nevezte az Éber vihar kódnevű hadgyakorlatot, és azzal fenyegette meg Szöult és Washingtont, hogy „a történelem legrettenetesebb árát” fizeti meg érte. 

A dél-koreai hadsereg az Észak-Phjongan tartománybeli Tongrim irányából észlelte szombaton a rakétaindítást és a Sárga-tenger felé tartó négy rakétát. 

A rakétákat mintegy 130 kilométeres távolságból észlelték, körülbelül 20 kilométeres magasságban, sebességük a hangsebesség ötszöröse volt – áll a dél-koreai hadsereg közleményében. 

Szöul röviddel a rakétaindítás előtt jelentette be, hogy egy amerikai B-1B szuperszonikus nehézbombázó is részt vesz szombat délután az Éber vihar hadgyakorlaton. A hadgyakorlat befejezése után a dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy az amerikai légierő két B-1B gépével, négy dél-koreai F-35A és négy amerikai F-16 vadászgéppel tartottak gyakorlatot. 

Az október 31-én kezdődött Éber vihar a valaha tartott legnagyobb közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat volt. Eredetileg pénteken ért volna véget, de egy nappal meghosszabbították az elmúlt napokban megszaporodott észak-koreai rakétaindítások miatt, illetve azt követően, hogy Phenjan megpróbált interkontinentális ballisztikus rakétát indítani a Japán-(Keleti-)tenger felé. 

Phenjan szerdán és csütörtökön mintegy harminc rakétát lőtt ki, az egyik Dél-Korea parti vizeibe csapódott be, első ízben a koreai háború 1953. évi befejezése óta. 

A B-1B bombázót eredetileg atomfegyverek hordozására tervezték, de az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta csak hagyományos harci bevetésre használja – áll a gép konstruktőrének, a Boeingnek a honlapján. Irakban, Afganisztánban és Líbiában is bevetették. Legnagyobb kapacitása 34 tonna rakéta vagy lézervezérlésű bomba az amerikai légierő szerint. Légi üzemanyag-feltöltése révén bárhol a világon harcképes. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken közös nyilatkozatban szorgalmazott „egységes fellépést” az Észak-Korea által a nemzetközi békére jelentett veszéllyel szemben, António Guterres, a világszervezet főtitkára pedig szóvivője, Stéphane Dujarric szerint „mélységes aggodalmát fejezte ki a koreai-félszigeti feszültségek és a konfrontációs retorika előretörése miatt”. 

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell szombaton közleményt adott ki, amelyben elítélte az „illegális észak-koreai rakétaindítások számának látványos növekedését”, és „határozott, egységes nemzetközi válaszra” szólított fel, mindenekelőtt az ENSZ-szankciók teljes körű betartására. Brüsszel szerint közelmúltbeli lépéseivel Phenjan veszélyesen kiélezte a feszültséget a térségben.

(Kiemelt képünk: A Koreai Néphadsereg taktikai nukleáris műveleti egység rakétaindítási kiképzési tesztje. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.