Kim Dzsongun is elkaphatta a koronavírust

Kim Dzsongun húga szerint a rezsim vezetőjének magas láza volt, miközben arról írtak, hogy az ország győzelmet aratott a koronavírus felett.

2022. augusztus 11., 08:22

Szerző:

Észak-Korea „fényes győzelmet” hirdetett a Covid-19 elleni harcban, miközben Kim Dzsongun nővére, Kim Jodzsong azt sugallta, hogy a vezető is azok között volt, akik elkapták a vírust – írta a Guardian. Az észak-koreai állami média azt közölte, hogy a járványba 74-en haltak meg, ami a „világ egészségügyi közösségének történetében példátlan csoda”.

Kim Jodzsong elmondása szerint a járvány Dél-Korea miatt tört ki az országban, amit különböző tárgyakon keresztül juttattak be. Azt is feltételezte, hogy a bátyja is elkapta a vírust, ugyanis ő is a több tízmillió észak-koreai között van, akik „lázasan” betegedtek meg.

Az ország Idén május óta mintegy 4,8 millió „lázas” esetet jelentett 26 milliós lakossága körében, de csak töredékét azonosította Covidként, valószínűleg azért, hogy elkerülje a közvélemény riadalmát, valamint nem álltak rendelkezésre tesztkészletek.

A WHO nem hisz Észak-Koreának

Szakértők kétségbe vonták Észak-Korea alacsony halálozási arányát, ugyanis a hivatalos jelentések szerint július 29. óta nem regisztráltak új megbetegedést. Az ország a világ egyik legrosszabb egészségügyi rendszerével rendelkezik, rosszul felszerelt kórházakkal, kevés intenzív osztályokkal, valamint koronavírus elleni vakcinákkal sem rendelkeznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban közölte, hogy a független adatok hiányában úgy véli, a helyzet nem javul, hanem rosszabbodik. A WHO nem reagált a rezsim állításaira, miszerint felszámolta a vírust. Észak-Korea elutasította a vakcinák biztosítására tett nemzetközi ajánlatokat.

Más észak-koreai tisztviselők szokatlanul őszintén nyilatkoztak a járvány áldozatairól: az egyik jelentés egy magas rangú phenjani tisztviselőt idézett, aki szerint nem sokkal a járvány május közepén történt kitörésének megerősítése után közrendzavarások történtek, amikor az emberek az elszigetelésből menekültek, és gyógyszerhiány közepette „megrohanták” a gyógyszertárakat.

Szakértők úgy vélik, hogy a vírus megakadályozta Kimet abban, hogy az ország gyenge gazdaságára és atomprogramjára összpontosítson, és azt feltételezik, hogy a rezsim provokatívabbá válhat most, hogy a járvány végét jelentette be.

„Az, hogy Kim Dzsongun győzelmet hirdetett a Covid ellen, azt jelenti, hogy más prioritásokkal akar foglalkozni, például a gazdaság fellendítésével vagy egy atomkísérlet végrehajtásával” – mondta Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem professzora.

(Kiemelt kép: 2021. november 16-án a KCNA ügynökség által közreadott, dátumozatlan kép Kim Dzsongunról az észak-koreai Samjiyon városban. Fotó: AFP)