Az északi tiltakozás ellenére megkezdődött a szokásos amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat

Phenjan szerint csak tovább fog nőni a feszültség a térségben.

2021. augusztus 16., 09:34

Szerző:

Észak-Korea határozott tiltakozása ellenére megkezdődött hétfőn az évenként tartott amerikai-dél-koreai hadgyakorlat. Phenjan arra figyelmeztetett, a gyakorlattal nőni fog a feszültség.

A dél-koreai hadsereg vezérkara hangsúlyozta közleményében, hogy a kilencnapos hadgyakorlat kifejezetten védelmi jellegű, jobbára számítógépes szimulációval, és nem terepi feladatok végrehajtásával zajlik. A koronavírus-járvány miatt a részt vevő katonák számát korlátozták. A Yonhap dél-koreai hírügynökség úgy tudja, hogy a Dél-Koreában állomásozó ENSZ-parancsnokság (UNC) nem tájékoztatta előre Észak-Koreát a kezdődő hadgyakorlatról, pedig rendszerint meg szokta tenni.

Dél-Koreában jelenleg 28,5 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot. Phenjan a minap elítélte Dél-Korea és az Egyesült Államok szándékát, és arra figyelmeztetett, hogy a hadgyakorlattal súlyosbítani fogják a térségbeli feszültséget, ami óriási biztonsági válság kibontakozásával fenyeget.

(Kiemelt kép: Amerikai tengerészgyalogosok vesznek részt a dél-koreai és amerikai fegyveres erők közös hadgyakorlatán Pehangban, 2021. augusztus 12-én. Fotó: Seung-il Ryu / NurPhoto/AFP)