Szerencsétlen dél-koreai átlövés

Gyakorlat közben véletlenül Észak-Korea irányába adott le lövéseket egy dél-koreai katona a demilitarizált övezetnél.

2023. január 29., 10:16

Szerző:

Gyakorlat közben véletlenül lövéseket adott le egy dél-koreai katona Észak-Korea irányába a két országot elválasztó demilitarizált övezet közelében szombat éjjel, Szöul azonnal értesítette Phenjant, hogy nem szándékos lövöldözés történt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség dél-koreai katonai tisztségviselőkre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a katona négy lövést adott le véletlenül az éjszaka folyamán rendezett gyakorlaton.

A lövedékek dél-koreai területen csapódtak be, áldozatok és károk nincsenek.

"Phenjan részéről nem észleltünk különösebb reakciót, az ügyben vizsgálat indult" - közölte a sajtóval egy magát megnevezni nem kívánó dél-koreai katonai tisztségviselő.

A két ország hivatalosan a mai napig hadban áll egymással, ugyanis az 1950 és 1953 közötti koreai háborút követően a felek csupán fegyverszünetet kötöttek. A két Koreát a négy kilométer széles, 250 kilométer hosszú demilitarizált övezet (DMZ) választja el.

(Kiemelt képünk: Egy UNC (United Nations Command) katonája (középen jobbról) és egy dél-koreai katona (középen balról) áll őrt az észak-koreai Panmon Hall, és az Észak- és Dél-Koreát elválasztó katonai demarkációs vonal előtt, Panmunjomnál, a demilitarizált zóna (DMZ) közös biztonsági területén 2022. október 4-én. Anthony WALLACE / AFP)