Így néz ki egy kulturált és demokratikus politikai választás Norvégiában

A balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét.

2021. szeptember 14., 06:15

Szerző:

Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn este elismerte választási vereségét. „Gratulálok Jonas Gahr Storénak – jelen helyzetben – a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez” – mondta a politikus párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait.

Mint mondta, a választási kampány „kemény volt, de egyben jó is”. A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben. Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az A terv. „Végre elmondhatjuk: sikerült!” – hangoztatta Store, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként.

Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket. „Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának” – hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon. A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.

 

(Kiemelt kép: Erna Solberg norvég miniszterelnök érkezik a Konzervatív Párt választási rendezvényére, a Radisson Blu Scandinavia Hotelbe 2021. szeptember 13-án, a parlamenti választások eredményhirdetése előtt. Fotó: Heiko Junge / NTB / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).