Gigászi küzdelmet folytatnak az erdőtüzek ellen Dél-Franciaországban

Többszáz tűzoltó és repülőgépek segítsége is kell, a rendkívüli hőségben sok helyen lángra kapott a bozót.

2022. június 11., 21:14

Szerző:

Többszáz tűzoltó küzd az erdőtüzekkel Dél-Franciaországban, miután a 30 Celsius-foknál melegebb hőmérséklet, a szárazság, valamint a viharos szél hatására lángra lobbant több erdő is.

A spanyol határ mellett fekvő Narbonne közelében mintegy 300 tűzoltó több tucat fecskendős autóval, valamint vízszállító repülőgépek és helikopterek bevetésével egészen szombat hajnalig igyekezett megfékezni a lángokat, amelyek mintegy 100-120 hektárnyi fenyőerdőt emésztettek fel a helyi prefektúra tájékoztatása szerint.

A tüzek sem emberéletet nem követeltek, sem az épületekben nem tettek kárt.

A Côte d'Azur (Azúrpart) közelében szombaton a parfümiparáról ismert Grasse kisváros mögötti hegyes-dombos vidéken lobbantak lángra a fenyőfák. Az itteni tűzoltóalakulat tájékoztatása szerint mintegy 150 tűzoltó harcolt a lángokkal a nehezen megközelíthető dimbes-dombos terepen.

Délutánra várták a repülőgépek megérkezését a tűzoltáshoz, mivel a lángok folyamatosan átterjedtek az igen gyúlékony, gyantás, tobozos, száraz tűlevelekkel teli fenyőerdőben, jelentette a Nice-Matin (Nizzai Reggel) című helyi lap.

A tűzoltóegységeknek végül sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek a lakóházakra és egy parfümkészítő üzemre.

(Kiemelt kép: Tűzoltók küzdenek a lángokkal a franciaországi Ormasion és Bizanet között 2022. június 10-én. Fotó: Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)