Erdogan tovább tisztogat

Egy ellenzéki párt alapítóját vették  őrizetbe. 

2021. november 30., 07:38

Szerző:

Egy török bíróság hétfőn elrendelte Metin Gürcan, az ellenzéki Demokrácia és Haladás Pártja (DEVA) társalapítójának vizsgálati őrizetét az ellene „politikai és katonai kémkedés” gyanújával zajló per lezárultáig - ismertette az Anadolu állami hírügynökség. 

Gürcan 2020 márciusában segített Ali Babacan egykori török miniszterelnök-helyettesnek, Recep Tayyip Erdogan török államfő volt szövetségesének a politikai tömörülés létrehozásában. Gürcan nem csak a  török fegyveres erők tagja volt, hanem védelmi elemzőként is dolgozott. A török hírügynökség információ szerint a katonából lett politikust a rendőrség az Ankarában állomásozó külföldi diplomatákkal fenntartott kapcsolatairól kérdezték ki. A bíróság egyelőre hallgat az ügyben. 

Babacan egy hétfői interjúban kijelentette, hogy pártja a végsőkig támogatni fogja Gürcant. Hozzátette, hogy egyelőre előttük sem ismertek a nyomozás részletei.
  

„Gürcan munkássága szabadon elérhető információkon alapult. Nincsen hozzáférése államtitkokhoz”

– mondta Babacan, aki szerint Gürcan letartóztatása csak figyelemelterelés az ország gazdasági válságáról.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Murat Cetimuhur/Anadolu)
    

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.