Erdogan megint magára haragította a világot (Szavazás)

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke ismét kiváltotta a világ ellenszenvét: egy kisfiú nem akarta megcsókolni a kezét egy rendezvényen, ezért az elnök finoman megsuhintotta a gyerek arcát.

2024. július 30., 15:28

Szerző:

Recep Tayyip Erdogan egy július 27-i rendezvényen a színpadon fogadott egy kisfiút, aki elsőre bizonytalankodva nézett a török államfőre, amint az a szája elé tartotta a kezét, ezért Erdoğan megpaskolta a gyerek arcát, aki erre engedelmesen megcsókolta a feléje nyújtott kezet, majd meg is ölelte a török vezetőt.

Az ezt dokumentáló felvételek természetesen futótűzként terjedtek el az interneten, azokon az látszódik, hogy a török elnökhöz elsőként odaérő fiatalabb, kissé szétszórt kisfiú mintha nem igazán tudná, mit kell kezdenie Erdogan felé nyújtott kezével, amire a török elnök megpaskolja az arcát. A kisfiú ettől észbe kap, majd először megrázza az előtte álló elnök kezét, azután megcsókolja az elnök kezét. Nagyjából ekkorra ér oda egy idősebb fiú, aki előbb megöleli Erdogant, majd kezet csókol neki. A török elnök ezután mindkettejüknek átadott valamit, de az a felvétel alapján nem egyértelmű, hogy mit. Az viszont tudható, hogy Erdogan – a hivatalos honlapja szerint – abból az alkalomból tartott beszédet az észak-törökországi Rize városában, hogy elkészültek a 2021-es árvízkatasztrófa utáni újjáépítés során felhúzott házak. A városban összesen 368 lakóépületet és 31 üzletet, valamint óvodákat és iskolákat adtak át.

De vissza a felvételhez! A gyerekek érkezése után Erdogan egy csoportképre is beállt velük és feltételezhetően a szüleikkel, akiknek átadta az újjáépített otthonuk kulcsát is. Eközben játékosan a másik kisfiú arcát is megpaskolja, és végig kontaktál a kisebbik gyerekkel. 

Törökországban egyébként egyáltalán nem furcsa, hogy a fiatalok kezet csókolnak másoknak. Amikor ugyanis valaki egy nála idősebb emberrel találkozik, annak kezet kell csókolnia, majd a homlokához érinteni az idősebb ember kezét a tisztelet jeléül.

Ám ez a szokás most a török elnököt nem menti meg, hiszen hasonló viselkedésével nem először haragítja magára a világot: pár éve egy rendezvényen egy látványosan unatkozó, egy díszszalagot a kelleténél hamarabb átvágó kisfiú fejére koppintott rá, de tavaly egy rendezvényen saját unokájának az arcát is megsuhintotta.

(Kiemelt képünkön Recep Tayyip Erdogan, a két kisfiú és a szüleik láthatóak. Forrás: Turkish Presidency / Mustafa Kam / ANADOLU / Anadolu via AFP)