Összeállt az új török kabinet: szinte minden minisztert lecserélt Erdoğan

A török elnök és az új kabinet kedden tárgyal először.

2023. június 4., 11:41

Szerző:

Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdoğan szombat esti ankarai sajtótájékoztatóján közzétette az általa kijelölt miniszterek névsorát. A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.

Két olyan eddigi kabinettag van, aki minisztériuma élén folytathatja munkáját: Fahrettin Koca az egészségügyi tárca vezetőjeként, valamint Mehmet Nuri Ersoy, Törökország egyik legnagyobb turisztikai cégének, az Etsturnak az alapítója, a kulturális és idegenforgalmi minisztérium vezetője.

Erdoğan ezúttal is egy alelnököt választott maga mellé, Cevdet Yilmaz személyében. Yilmaz 2011 és 2016 között kétszer is volt fejlesztési miniszter, a köztes időszakban pedig, 2015-ben miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltött be. A belügyminisztérium élén Süleyman Soylut Ali Yerlikaya váltja, aki eddig Isztambul tartományt kormányozta. A külügyi tárca irányítását Mevlüt Cavusoglu helyett a továbbiakban Hakan Fidan látja el. Fidan egy rövid megszakítástól eltekintve 2010 óta vezette a török Nemzeti Hírszerzési Szervezetet (MIT).

A legfontosabb gazdasági tárcát, a kincstári és pénzügyi tárcát a külföldi befektetők egyik bizalmasa, Mehmet Simsek kapta meg. Simsek korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként is. A védelmi tárcáért Yasar Güler eddigi vezérkari főnök felel majd Hulusi Akar helyett, aki pont Güler előtt volt maga is a haderő feje. Az első kabinetülésre kedden kerül sor.

Erdoğan 2014 óta Törökország államfője. Korábban, 2003 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

(Fotó: Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök bemutatta új kabinetjét a Cankaya-palotában, miután 2023. június 3-án letette az elnöki hivatali esküt a török ​​parlamentben, Ankarában. AFP/Halil Sagirkaya)