Erdogan: a Hamász tagjai a földjüket védő harcosok

„A Hamász nem terrorszervezet, hanem a földjüket védő mudzsáhidok csoportja” – Recep Tayyip Erdogan a török kormánypárt, az AK frakciója előtt az ország parlamentjében.

2023. október 25., 16:17

Szerző:

A török elnök szerint a Nyugat sokat köszönhet Izraelnek, de Törökország nem tartozik neki semmivel – idézi a Times of Israel. Erdogan azt is hozzátette, hogy bár volt ilyen terve, mégsem utazik Izraelbe az „embertelen” háború miatt. 

Törökország külügyminisztere, Hakan Fidan úgy gondolja, Izrael emberiség elleni bűnt követett el gázai hadjárata során. „Palesztin testvéreinket, köztük gyerekeket, betegeket és időseket célba venni, még az iskolákban, kórházakban és mecsetekben is, az emberiség elleni bűncselekmény” – közölte Katarban a katari külügyminiszterrel együtt. 

A mudzsáhidok – a wikipédia szerint – azon muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban. A kifejezést gyakran „Isten harcosai”-ként fordítják, bár a küzdelemnek nem kell feltétlenül háborúnak lennie.

(Kiemelt képünkön Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja frakcióülésén a török nagy nemzetgyűlésben (TGNA) Ankarában 2022. május 18-án. Fotó: Adem ALTAN / AFP)