Erdoğant támogatja a török elnökválasztás harmadik helyezettje is

A második fordulóban arra kéri szavazóit a Sinan Oğan, hogy az elnök mellett tegyék le voksukat.

2023. május 22., 20:59

Szerző:

Beállt Erdoğan mögé a török elnökválasztás harmadik helyezettje – írta a 444.hu. A múlt hét vasárnap tartott török elnökválasztás első fordulóján Sinan Oğan harmadik lett, Recep Tayyip Erdoğan elnök kapta a legtöbb szavazatot. Oğan most bejelentette, hogy a jövő vasárnapi második fordulóban Erdoğant támogatja fő kihívójával, Kemal Kılıçdaroğluval szemben, és erre kéri a szavazóit is.

Az Atya szövetségének jelöltjeként indult a választásokon Oğan és a szavazatok 5,17 százalékát kapta múlt vasárnap. Ez nem tűnik soknak, ám ez e csekély mennyiség is eldöntheti a szavazást a második fordulóban. Ogan hétfői sajtótájékoztatóján az ország stabilitásával indokolta döntését. Szerinte Törökország végrehajtó elnöki rendszerében a stabilitás fontos alapja, hogy a parlament és a köztársasági elnökség ugyanazon szövetség irányítása alatt álljon.

Május 14-én Erdoğan a szavazatok 49,52 százalékát szerezte meg, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltje, Kılıçdaroğlu 44,88 százalékával lett második és az első forduló után reményét fejezte ki, hogy Oğan szavazói inkább őt támogatják majd. Erre viszont már akkor sem volt túl sok esély, Oğan és pártja ugyanis nacionalista, radikális és kurd- és menekültellenes szólamokkal kampányolt, ami közelebb áll Erdoğan és az AKP politikájához.

(Fotó: Adem ALTAN / AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.