ENSZ-jelentés: iskolákat, kórházakat is bombázott a szíriai és az orosz haderő

Az ENSZ szíriai vizsgálóbizottsága csütörtökön jelentést tett közzé a közel-keleti országban lassan tíz éve tartó polgárháború során elkövetett háborús bűncselekményekről.

2021. február 18., 15:33

Szerző:

Néhány nappal a polgárháború kitörésének tizedik évfordulója előtt, március 11-én bemutatják a jelentést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A beszámoló szerint a belháború miatt a lakosság csaknem fele volt kénytelen elmenekülni otthonából, és átlagosan tízből hat szíriai állampolgár rendkívüli szegénységbe süllyedt. 

A 31 oldalas dokumentum szerzői szerint a polgári lakosság 2011 márciusa óta olyan visszaéléseket szenvedett el, amelyek egyes esetekben „háborús, emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülnek, beleértve a népirtást is”. A dokumentum szerzői szerint az érintett felek mindegyike követett el háborús bűncselekményeket a „nemzetközi gondatlanságnak köszönhetően”.

A jelentés szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya arra is használta a terrorellenes harcot, hogy válogatás nélkül bombázzon civil objektumokat, köztük kórházakat, egészségügyi létesítményeket, iskolákat vagy üzleteket.

„Lakott területeket támadott mind a szíriai hadsereg, mind az azt támogató orosz légierő. Széles körű pusztítást végző robbanószereket használtak, amelyekkel civileket öltek vagy sebesítettek meg, ami háborús bűncselekménynek minősül” – áll a jelentésben, amelyben újabb, tartós tűzszünetet sürgetnek. Ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a konfliktusban kulcsfontosságú szereppel bíró országoknak kellene szavatolniuk. Szorgalmazzák továbbá a dokumentumban a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását is.

A háború tíz éve alatt legalább 38, vegyi fegyverrel végrehajtott támadást jegyeztek fel, s bizonyos, hogy ezekből legalább 32 a kormányerők, egy pedig az Iszlám Állam műve volt. Az eredetileg 22 milliós lakosságú Szíriában a konfliktus miatt több mint 11,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, közülük több mint ötmillióan külföldre menekültek, elsősorban a szomszédos országokba, Törökország, Jordánia, Libanon, Egyiptom és Irak felé vettek úti célt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szíriai kormánykatonák járőröznek a Damaszkusztól délre fekvő Jarmúk palesztin menekülttábor közelében 2018. május 22-én. Fotó: MTI/EPA | Juszef Badaui)