Mi a közös Ecuadorban, Japánban, Máltában, Mozambikban és Svájcban?

Semmi. Azonkívül, hogy az ENSZ biztonsági Tanácsának tagjai lettek.

2022. június 9., 21:19

Szerző:

Ecuadort, Japánt, Máltát, Mozambikot és Svájcot választották meg csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának új, nem állandó tagjaivá, valamennyien január elsejétől két évre töltik be a pozíciót.

A Biztonsági Tanácsban a kiegyenlített földrajzi képviselet érdekében regionális bontásban osztják el a rendelkezésre álló helyeket. Noha az öt megválasztott ország saját régiójában versenytársak nélkül indult a tagsági pozícióért, ahhoz, hogy meg is kapják azt, az ENSZ Közgyűlésében legalább kétharmadnyi szavazatra volt szükségük.

A 193 fős közgyűlésben – ahol minden tagország egyenlő szavazattal rendelkezik – Ecuador 190 szavazatot kapott, Japán 184-et, Málta 185-öt, míg Mozambikot 192-en, Svájcot pedig 187-en támogatták.

Az új tagok Indiától, Írországtól, Kenyától, Mexikótól és Norvégiától veszik át a stafétát.

A 15 fős Biztonsági Tanácsban öt helyet az állandó tagok – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország – foglalnak el, a maradék tíz tagot pedig - évente öt országot cserélve – kétéves intervallumokra választják meg.

A Biztonsági Tanács az ENSZ egyetlen olyan szerve, amely jogilag kötelező határozatokat hozhat, szankciókat vethet ki, vagy engedélyezheti az erő alkalmazását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2022. május 19-én. Fotó: AFP