Engedélyezte a londoni felsőbíróság a brit határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába

Engedélyezte hétfőn a londoni felsőbíróság, hogy a brit kormány Ruandába telepíthesse át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek Angliába.

2022. december 19., 14:23

Szerző:

A végzéssel a bírói fórum elvetette a jogvédő szervezetek, valamint a brit határőrizeti alkalmazottak szakszervezetei által benyújtott fellebbezést. A várható további fellebbezések miatt azonban az ügy valószínűleg még nem zárult le. 

A Boris Johnson volt miniszterelnök vezette, kettővel ezelőtti brit kormány áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Az egyezménynek nincs felső számbeli korlátja. London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

(Kiemelt kép: Franciaországból a La Manche-csatornán átkelő illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határőrség gumicsónakján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2021. július 22-én. Franciaországból eddig annyi migráns érkezett a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába, amennyi az egész tavalyi évben összesen. Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores)