Energiaválság – Újraindítaná az atomerőműveket Japán

A Japánban lévő atomerőművek újraindítása mellett állt ki a szigetország gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztere kedden, aláhúzva, hogy egy ilyen döntés enyhítené a gyengülő jen okozta károkat is.

2022. október 18., 07:44

Szerző:

Minden egyes újraindított atomerőművel egymillió tonnányi cseppfolyósított gáz importját lehetne kiváltani – szögezte le sajtótájékoztatóján Nisimura Jaszutosi, hozzátéve, hogy az ország energia tekintetében akár önellátóvá is válhat. 

A szigetország energiaellátásának 94 százaléka importból származik. 

A japán jen 32 éves mélypontra süllyedt az amerikai dollárral szemben, a tárcavezető pedig azt mondta, az export növelésével enyhítenék a gyengülő jen okozta károkat. 

A 2011-es fukusimai katasztrófát követően Japán legtöbb atomerőművét lekapcsolták. Kisida Fumio japán miniszterelnök – a téli felkészülése jegyében – kilenc reaktor újraindítására tett ígéretet. 

A miniszter már szeptemberben azt hangoztatta, hogy a reaktorok újraindítása lehet a karbonsemlegesség gyorsabb elérése és az ország energiabiztonsága felé vezető út.

(Kiemelt képünk: 2021. február 22-én közreadott légifelvétel a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett atomerőműről a fukusimai prefektúrában fekvő Okumában február 14-én, egy nappal egy erős földrengést követően. Két év után ismét radioaktív halat fogtak Fukusima térségében, ahol tíz évvel ezelőtt egy atomerőmű közelében nukleáris anyag jelentős mértékű kiszivárgását is okozó földrengés történt. MTI/AP/Kyodo News/Hironori Asakawa)