Franciaország túl van a tetőzésen, szombattól nyitnak a boltok

December közepétől csak éjszakára vonatkozik a kijárási tilalom, de az ünnepekre azt is feloldják.

2020. november 25., 06:56

Szerző:

Szombaton újra kinyithatnak az üzletek Franciaországban, az általános karantén megszüntetését december 15-én tervezi a kormány – idézi Emmanuel Macron bejelentését az MTI. A francia államfő elmondta: az istentiszteletek is megtarthatók maximum harminc ember részvételével, miután a járvány második hulláma túl van a tetőzésen. A normál kerékvágásba való visszatéréshez az államfő szerint 5 ezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500 és 3000 közé a súlyos betegek számának. Kedden az intenzív osztályokon 4289 súlyos beteg feküdt, számuk 165-tel csökkent az elmúlt napon.

Macron szerint a védőoltás december végétől, január elejétől elérhető a legveszélyeztetettebbeknek, de nem lesz kötelező beadatni.  

A lakhelyelhagyási tilalmat december 15-én szünteti meg a kormány, és aznap kinyithatnak a színházak, a mozik, és a múzeumok is. Este 9 órától reggel 7 óráig viszont érvényben marad éjszakai kijárási tilalom, egészen január 20-ig. December 24. és 31. között az év végi ünnepekre való tekintettel nem lesz kijárási korlátozás az esti órákban sem, de tilos lesz nagyobb rendezvényeket szervezni. A vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek megnyitásáról januárban döntenek,és a sípályák sem nyithatnak meg az év végi ünnepekre, várhatóan januártól lehet csak síelni a francia síparadicsomokban.

A középiskolákban január 20-tól már nem csak kis csoportokban, hanem teljes osztályokkal folytatódhat a tanítás, az egyetemek két héttel később nyithatnak újra.

A járványban elhunytak száma elérte az 50 ezret Franciaországban, közülük több mint 30 ezren tavasszal hunytak el.