Elzárják a nyugdíjcsapot a régi kommunista vezetők elől Szlovákiában

A törvény a kommunista diktatúra magasrangú politikusait érinti. 

2021. június 24., 16:18

Szerző:

Elfogadta a pozsonyi parlament azt az új törvényt, amellyel csökkentik a volt kommunista rezsim tagjainak a nyugdíját. A törvényt augusztusban élesítik, és mintegy 5000, magasrangú posztot betöltött szlovákot érint. A jogszabály életbelépésével a szlovák kormány meg akarja szüntetni az ellentéteket az üldözők igazságtalanul magas, és az üldözöttek igazságtalanul alacsony nyugdíja között – írta az Euronews a Reutersre hivatkozva. 

Az új nyugdíjtörvény az 1948-1989 között magas posztot betöltött politikusokat érinti. Eszerint a rezsim kormánytagjainak és parlamenti képviselőinek is kevesebb nyugdíjjal kell a jövőben számolnia. A törvény ugyanakkor nem hagyja ki a titkosszolgálati tagokat, a csehszlovák kommunista párt központi bizottságának tagjait, alkalmazottjait, valamint a titkosszolgálati felügyelőket sem. 

Csehszlovákiában az 1988-as Bársonyos Forradalom vetett véget a 41 éves kommunista diktatúrának. Csehszlovákiában 205 486 embert ítéltek el és 248-at végeztek ki a szovjet érában politikai okokból. Börtönben 4500 elítélt halt meg, 327 szökés közben vesztette életét, és 170 938 ember emigrált az országból.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)