Elvontatták a torlaszt alkotó járműveket vasárnap a kanadai-amerikai határhídról

A windsori rendőrség több mint ötven járművel, a többi között buszokkal és egy páncélozott járművel vonult ki a helyszínre.

2022. február 13., 19:36

Szerző:

Kiszorították az oltásellenes tüntetőket és elvontatták vasárnap a torlaszt alkotó járműveket a kanadai-amerikai határon lévő, kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalnak számító Ambassador hídról, írja az MTI. A kanadai hatóságok több tiltakozót előállítottak, a hidat azonban még nem nyitották meg a forgalom előtt. A windsori rendőrség több mint ötven járművel, a többi között buszokkal és egy páncélozott járművel vonult ki a helyszínre. A tüntetők száma a szombati mintegy százról vasárnapra 45-re apadt.

A rendőrség felhívásában figyelmeztette a tüntetőket, hogy zéró toleranciát fog mutatni az illegális tevékenységekkel szemben, miután a bíróság kimondta, a híd lezárása jogsértő. A híd Észak-Amerika legforgalmasabb szárazföldi határátkelője, és a tiltakozók miatt már hatodik napja teljesen megbénult, miután a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések ellen tiltakozók eltorlaszolták az utat mindkét irányba. Joe Biden amerikai elnök korábban felkérte Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, hogy a szövetségi kormány intézkedjen a blokád feloldása érdekében.

Drew Dilkens, a kanadai Windsor polgármestere kijelentette, hogy Kanada nem engedheti meg magának, hogy a híd, amelyen keresztül napi 360 millió dollár értékű áruforgalom zajlik, továbbra is zárva maradjon. A magukat „szabadságkonvojnak” nevező, oltásellenes tiltakozás több mint két hete kezdődött Ottawában, ahol kamionsofőrök az ellen tüntettek, hogy a nemzetközi forgalomban dolgozó gépkocsivezetőknek kötelezővé tették az oltást.
Mostanra viszont általános kormány- és a koronavírus-korlátozások elleni tiltakozássá vált. A tiltakozók a két ország kereskedelmét biztosító Ambassador híd mellett két kisebb határátkelőt is elfoglaltak Manitoba és Alberta államban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kadri Mohamed / Anadolu Agency /AFP)

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.