Eltűnnek a lyukak a golfpályákról

Bedühödtek a francia klímaaktivisták.

2022. augusztus 14., 16:57

Szerző:

Dél-Franciaországban klímaaktivisták cementtel töltötték meg a golfpályák lyukait, ugyanis a golfpályák mentesülnek a víztilalom alol – írta a BBC. A csoport a Toulouse városához közeli pályákat vette célba.

Jelenleg Franicaországot is jelentősen sújtja a szárazság és a vízhiány, ezért több helyen rendeltek el víztilalmat, egyes településeken elegendő ivóvíz sincs. Míg a lakosok a legsúlyosabban érintett településeken nem öntözhetik kertjeiket és nem moshatják autóikat, a golfpályák megmenekültek az országos korlátozásoktól – ez váltotta ki az aktivisták akcióját.

„Egy golfpálya zöld fű nélkül olyan, mint egy jégpálya jég nélkül” – mondta Gérard Rougier, a Francia Golfszövetség képviselője a France Info hírportálnak. Hozzátette, hogy országszerte 15 ezer ember dolgozik a golfpályákon.

A legutóbbi akció Vieille-Toulouse és Blagnac városok pályáit érintette. Az akciót az Extinction Rebellion nevű mozgalom helyi ága csinálta.

Az aktivisták petíciójukban azt írták, hogy a kivételezés arra mutat rá, hogy a gazdaság elsőbbséget élvez az „ökológiai ésszerűséggel szemben”.

A víztilalmakat országos szinten rendelték el, de a végrehajtás a regionális tisztviselők belátása szerint történik. Eddig csak egy terület, a nyugat-franciaországi Ille-et-Villaine tiltotta meg a golfpályák locsolását. A délkeleti Grenoble város polgármestere, Éric Piolle bírálta a mentességet, mondván: „Továbbra is a gazdagokat és a hatalmasokat védjük”.

A golfpályák mentessége viszont nem teljes

Ugyanis az öntözést csak éjszaka végezhetik, a szokásos vízmennyiség 30 százalékával.

(Kiemelt kép forrása: Twitter)