Elszámoltatja a Facebookot az Európai Parlament

Új rendeletjavaslatot fogadtak el a dezinformáció elkerülésére.

2022. január 21., 09:33

Szerző:

Az Európai Parlament legutóbbi strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el a digitális platformok szabályozására, írja a hvg. A portál szerint a javaslat a jogellenes tartalmak eltávolítását és a dezinformáció megfékezését célozza.

A képviselőtestület tájékoztatása szerint az EP a rendeletjavaslatot 530 szavazattal, 78 ellenszavazattal és 80 tartózkodás mellett elfogadta. A rendelet szövegváltozatát tárgyalási alap lesz a tagállamokat képviselő Tanács francia elnökségével tervezett egyeztetéseken.

A digitális szolgáltatásokról szóló rendeletjavaslat a köztes szolgáltatók – elsősorban az online platformok, így például a közösségi média és az online piacterek – felelősségi körét és elszámoltathatóságát határozza meg. A szöveg a jogellenesnek minősülő online termékek, szolgáltatások és tartalmak eltávolítására bejelentési és cselekvési kötelezettséget ír elő, és a fogyasztók jogait védő biztosítékokat vezet be. Ha tehát bejelentés érkezik, akkor a tárhelyszolgáltatóknak késedelem nélkül kell cselekedniük, figyelembe véve a bejelentett jogellenes tartalom típusát és az intézkedések sürgősségét.

A káros, de nem feltétlenül jogellenes tartalmak kezelése és a dezinformáció megfékezése érdekében a tervezett rendeletben olyan rendelkezések is helyet kaptak, amelyek kötelező kockázatértékelést, kockázatcsökkentést és független ellenőrzést írnak elő, illetve átláthatóságot várnak el. Ezek olyan információszűrő algoritmusok, amelyek a felhasználók korábbi vásárlásai vagy értékelései alapján határozzák meg a megjelenített tartalmat vagy termékeket, közölték.

(Kiemelt képünk illusztráció: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. július 7-én. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / AFP)