Elsimított kenőpénz-botrány Nigériában

Fizet, így megússza a további vizsgálódást az amerikai Halliburton cég Nigériában. A korrupcióval gyanúsított társaság 32,5 millió dollárt fizet a nigériai kormánynak, amely cserébe megszünteti az amerikai olajvállalat elleni eljárást.

2010. december 22., 18:44

A korrupciógyanús üzleteket egy földgáz-cseppfolyósítással foglalkozó Halliburton-leányvállalatnál tárták fel. Bányászati és más engedélyek kiadásának és megszerzésének kenőpénzes gyorsítása állt a nyomozás középpontjában. Az ügyben a nigériai Korrupcióellenes Hivatal Dick Cheney volt amerikai alelnököt is meg akarta gyanúsítani. Cheneynek ugyanis volt tulajdonrésze a Halliburton társaságban. A cég hivatalos közleménye szerint sikerült tető alá hozni egy megállapodást a nigériai hatóságokkal. Nigéria megszünteti az eljárást, visszavonja a cégcsoportot érintő vádakat, a Halliburton mindezért 32,5 millió dollárt fizet be a nigériai államkasszába. Az amerikai cég vállalta azt is, hogy segítséget nyújt egy korrupcióba keveredett volt alkalmazottjának titkos svájci számláján lévő pénz visszaszerzésére.

Ezzel szinte egy időben jelentette be a nigériai Korrupcióelleni Hivatal, hogy beszüntette a vizsgálatot a cégcsoport és Dick Cheney volt amerikai alelnök ellen is. A Halliburton hivatalos közleményével szemben azonban a nigériai hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Halliburtonnak 250 millió dollárt kell fizetnie.

További afrikai témájú cikkekért

látogasson el az afriport.hu oldalra.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.