Először jelent meg a tálibok rejtélyes vezetője a nyilvánosság előtt

Az afganisztáni tálibok rejtélyes "legfőbb vezetője", Hibatulla Ahundzada molla 2016-ban történt megválasztása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a hét végén – közölte vasárnap a tálib kormány.

2021. október 31., 11:24

Szerző:

"A hívők parancsnoka, Hibatulla Ahundzada molla megjelent a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt" – közölte vasárnap egy üzenetben a tálib kormány egy hangfelvétel kíséretében. Ezen világosan hallható a molla hangja, amint imákat és áldásokat mond.

2016-ig, amikor az egy amerikai dróncsapásban Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépett, Ahundzada viszonylag ismeretlen volt, inkább jogi és vallási kérdésekkel foglalkozott, mintsem a hadműveletekkel. Hatalomra kerülve gyorsan maga mellé állította az egyiptomi Ajman Zavahirit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

Legfelsőbb vezetői tisztségében Ahundzada az iszlamista mozgalmon belüli egység megóvásáért felelős, ami a dzsihadista mozgalmat az utóbbi években megosztó belső harcok közepette nem egyszerű feladat.

Az amerikai hadsereg kivonása után augusztus 15-én Kabulba bevonuló és a nyugati országok támogatását élvező kormányt megdöntő tálibok szeptemberben jelentették be, hogy Hibatulla Ahundzada "kezdettől" Kandahárban él, és rövidesen megjelenik a nyilvánosság előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek az afganisztáni fővárostól, Kabultól délre fekvő Kandahárban 2021. augusztus 15-én. MTI/EPA)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.