Először győzhetett a katolikus ír párt Észak-Írországban

Száz év alatt most fordult elő először, sok mindent boríthat az eredmény.

2022. május 7., 07:49

Szerző:

Az északír katolikus, köztársaságpárti Sinn Féin 100 év alatt első alkalommal átveheti az irányítást Észak-Írország parlamentjében, a belfasti Stormontban, tette közzé a BBC. Az előzetes eredmények szerint

a Sinn Féin lehet a legnagyobb párt a törvényhozásban, összesen 29 százalékot szerezhetett,

a portestáns északírek eddig kormányzó erő, a Demokratikus Unionista Párt most lemaradt, összesen 21,3 százalékot, a másik brit- és uniópárti erő, az Ulsteri Unionista Párt pedig 11 százalékot kapott. Rajtuk kívül még a középen álló, liberális Alliance, a Szociáldemokrata Párt és a jobboldali tradicionalisták szerepelnek majd a regionális parlamentben.

Ezzel az eredménnyel 100 éve először az Észak-Írország Nagy-Britanniához tartozását hivatalosan el nem ismerő párt szerezhette meg az abszolút többséget. A Sinn Féin amúgy a nagy-britanniai, westminsteri választásokon is rendszeresen részt vesz, de a megszerzett helyeit Londonban sohasem foglalja el, mert a brit parlamentet bojkottálják. Ugyanakkor a szabályok szerint a legerősebb párt jelölheti Belfastban az Első Minisztert, a második párt pedig a helyettesét, de

az még nem fordult elő, hogy az első pozíció a Sinn Féinhez került volna.

A szavazást a legtöbb angliai önkormányzat – így London – önkormányzati választásával egy időben tartották meg. Az preferenciális, tehát a választóknak a szavazólapokon több, általuk támogatott párt jelöltjét kell rangsorolniuk szimpátia alapján. A preferenciális módszer ugyan több választást is kínál, de rendkívüli módon lelassítja a szavazaszámlálási folyamatot.

A hosszan elhúzódó, 1968 és 1998 között tartó északír polgárháború alatt az ír nacionalista Sinn Féin az IRA nevű terrorszervezet politikai szárnyaként működött, ezért szerepük a brit politikában ma is ellentmondásos, hiszen az IRA a hetvenes-nyolcvanas évek során Angliában számos terrorcselekményt követett el.

Az 1998-as Nagypénteki Megállapodás értelmében kötöttek fegyverszünetet a protestáns, és a régió Nagy-Britanniához tartozását támogató ultsteri félkatonai erőkkel és Londonnal. Azóta az akkor létrehozott stormonti parlament választásain is elindultak, győzni azonban sohasem győzte, és eddig mindig ellenzékben politizáltak. A 2016-os brexit-népszavazás után pedig ellenezték, hogy Írország és Észak-Írország között ismét határ, vagy akár vámhatár létesüljön.

A BBC regionális hírei szerint a szavazatszámlálás egyes régiókban még tart, tehát végleges eredmény későbbre várható.

(Kiemelt kép: A Sinn Féin észak-írországi jelöltjei győzelmüket ünneplik Belfastban 2022. május 6-án. Fotó: Paul Fatih / AFP)