Ellenzéki újságíró kiadatását is követeli Erdoğan a svéd NATO-csatlakozásért cserébe

Bülent Kenes Svédországban élő török újságíró attól tart, hogy beáldozhatják őt a svéd NATO-csatlakozásról szóló tárgyalásokon, miután ő az egyetlen, akit Recep Tayyip Erdoğan török elnök név szerint említett a terroristák kiadatására vonatkozó követelésében.

2022. november 11., 09:31

Szerző:

Az 53 éves egykori szerkesztő elmondta: kedd este éppen feleségével és fiával vacsorázott, amikor a török államfő név szerint megemlítette őt, mint a 73 „terrorista” egyikét, akinek kiadatását követeli Stockholmtól.

„Engem is meglepetésként ért, de a feleségemet egyenesen sokkolta” a bejelentés – mondta. „Percekig nem tudott megszólalni” – tette hozzá. 

Az újságíró szerint az ankarai kormánynak az a kifogása vele szemben, hogy a török kormány által szintén terroristának nyilvánított Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok támogatója. Kenes megjegyezte: sajtókarrierje miatt a török elnök évtizedek óta ismeri őt. Az újságíró szerint az elnök személyes gyűlölete is belejátszhatott döntésébe. 

Kenes hetek óta a kiadatási ügyekkel is foglalkozó svéd legfelsőbb bíróság döntésére vár, hogy megkaphassa tartózkodási engedélyét. Elmondta: hat-hét hónappal korábban még fikarcnyi kételye sem lett volna afelől, hogy megkapja-e a jóváhagyást, de a NATO-csatlakozás akkora paradigmaváltás Svédország számára, hogy ma már nem biztos benne. 

Ankara jelezte: csak akkor ad zöld jelzést a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak, ha a két ország felhagy a „terroristák” támogatásával, és kiadja a török kormány által követelt személyeket. Stockholm hangsúlyozta, hogy a független igazságszolgáltatásé az utolsó szó ezekben a kérdésekben, és már meghozott döntéseit nem lehet megkérdőjelezni. 

Törökország először 33, majd 45, végül 73 személy kiadatásáról beszélt, akik neve egyelőre csak a kormányközeli média nem hivatalos listáiban szerepelt.

(Kiemelt képünk: Jelszavakat skandáló tüntetők a Cumhuriyet nevű török ellenzéki napilap friss számának „Puccs az ellenzék ellen” jelentésű címlapjával a kezükben a lap főszerkesztősége előtt Isztambulban 2016. október 31-én. A török hatóságok ezen a napon őrizetbe vették a kormánykritikus lap főszerkesztőjét, Murat Sabuncut és az egyik publicistáját, Güray Özt az otthonukban tartott házkutatáskor, és több igazgatósági tag és újságíró ellen adtak ki elfogatóparancsot. Az illetékes ügyészség közlése szerint a gyanúsítottak állítólag bűncselekményt követtek el a július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)