Kiválóan működik az orosz tankok helpdeskje, még az ukrán katonáknak is segítenek

Nem tudta beindítani a lopott tankot az ukrán katona, ezért felhívta az orosz szervizt. 

2023. október 2., 18:26

Szerző:

Egy ukrán tiszt úgy döntött, hogy felhívja telefonon az orosz műszaki támogatást, miután nem tudta beindítani az oroszoktól szerzett tankot. Közölte, hogy problémái vannak az orosz T-72B3 harckocsijával. Úgy tűnt, a telefon másik végén tartózkodó személy nem tudott arról, hogy egy ukrán katonával beszél. Biztosította Kocsevniket az ukrán tisztet, hogy továbbítja a problémákat a tervezőirodának és a motorgyártónak is. A hívás végén közölte, hogy amúgy ukrán katona, és tavaly ősszel szerezték a tankot – írja az RTL.

A férfi az orosz Uralvagonzavod tankgyár két, vezető beosztású személyével beszélt kihangosítva. „A tank nem tud harcba menni, állandóan elromlik” – magyarázta, majd elmondta, hogy olajszivárgást tapasztalt, a kompresszorok is hibásak és meghibásodott az elektromos toronyforgató mechanizmus is. „Lehetetlen háborút vívni vele” – panaszkodott.  A vonal túlsó végén két férfi – akiket az Uralvagonzavod igazgatójaként és az üzem megbízott vezérigazgató-helyetteseként azonosítottak – ígéretet tett a probléma megoldására. Később a tiszt elárulta nekik, hogy ukrán katona, majd közölte, hogy az egysége tavaly ősszel a kelet-ukrajnai Izsum felszabadítása során szerezte az orosz harckocsit. „Ha több ilyen tankot veszünk trófeaként, tegyük jobbá őket, hogy könnyebb legyen a működtetésük. Megegyeztünk? Köszönöm szépen. Vigyázzanak magukra. Dicsőség Ukrajnának” – tette hozzá, majd nevetve tette le a telefont – írja az insider

(Kiemelt képünkön: Orosz T-72B3-as harckocsik vonulnak a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkvában 2018. május 9-én. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

11:47

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

09:57

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

09:42

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.