Elítélték a politikust, aki régóta jelképe a tunéziai demokráciáért folytatott küzdelemnek

Egy tunéziai bíró november elején adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Marzuki ellen.

2021. december 23., 07:50

Szerző:

Távollétében négy év börtönre ítélték Tunézia korábbi elnökét, a Franciaországban élő Monszef Marzukit – közölte egy igazságügyi forrás szerdán, írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség által megkeresett ügyvédje, Lamia Hemiri azt mondta, hogy Marzuki nem kapott semmilyen bírósági idézést, egyben hozzátette, „nem tudja, miért ítélték el”. A helyi média szerint Marzukit abban találták bűnösnek, hogy „aláásta az állam biztonságát” és „diplomáciai kárt okozott”.

Egy tunéziai bíró november elején adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Marzuki ellen, két héttel azt követően, hogy Kaisz Szaíd elnök arra kérte a tunéziai igazságszolgáltatást, indítson vizsgálatot a korábbi elnök egyes kijelentései miatt. Azt is kérte a tunéziai igazságszolgáltatástól, hogy vonja be a diplomáciai útlevelét Marzukinak, akit "Tunézia ellenségei közé" sorol.

Egy október eleji párizsi tüntetésen Marzuki felszólította a francia kormányt, hogy vonjon meg minden támogatást Szaídtól, aki „a (tunéziai) forradalom ellen szervezkedett és eltörölte az alkotmányt”. Marzuki egyben üdvözölte, hogy elhalasztották a novemberre tervezett tunéziai Frankofónia-csúcstalálkozót, amit Szaíd hatalomátvételének elítéléseként is lehet értékelni.

A hónapok óta tartó politikai patthelyzet után, a gazdasági és egészségügyi válság közepette Szaíd július 25-én közvetlen veszélyre hivatkozva menesztette a miniszterelnököt, felfüggesztette a parlament tevékenységét és átvette az igazságszolgáltatás irányítását. Azóta Marzuki többször is felszólalt a televízióban és a közösségi oldalakon, hogy követelje az általa „puccsistának” és „diktátornak” nevezett elnök eltávolítását.

Marzuki a korábbi tunéziai elnök, Zejn el-Abidin ben Ali diktatúrájának ellenzője volt. A zsarnok hatalmát megdöntő 2010-2011-es jázminos forradalom után ő lett az ország első elnöke 2011-től 2014-ig. A 76 éves politikus régóta a tunéziai demokráciáért folytatott küzdelem jelképe, még akkor is, ha tekintélye valamelyest megkopott, különösen azért, mert vitatott szövetséget kötött a mérsékelt iszlamista Ennahda Mozgalommal.

(Kiemelt kép: Monszef Marzuki. Fotó: Yassine Gaidi / Anadolu Agency via AFP)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.