Elítélt háborús bűnösök is tanítani fognak a belgrádi katonai akadémián

2017. október 19., 19:22

Szerző:

Felháborodást keltett a szerb közvéleményben Aleksandar Vulin védelmi miniszter bejelentése, amely szerint hamarosan a belgrádi katonai akadémián fog tanítani Vladimir Lazarević egykori szerb tábornok, akit 2009-ben a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) háborús bűnök miatt hosszú börtönbüntetésre ítéltek.

A volt tábornok két éve szabadult az NT börtönéből, miután letöltötte 14 éves szabadságvesztése kétharmadát.

Vladimir Lazarević

A szerb sajtó közlése szerint rajta kívül további két olyan egykori katonai parancsnok, Ljubiša Diković vezérkari főnök és Božidar Delić volt tábornok is oktatóvá válhat, aki részt vett az 1998–1999-es koszovói konfliktusban, és néhány civil szervezet szerint szintén háborús bűnöket követett el. Koszovóban akkor több mint tízezer embert öltek meg, és mintegy egymillió helyinek kellett elhagynia otthonát. A szerb elnyomásnak a NATO 78 napig tartó légicsapás-sorozata vetett véget, amikor az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének repülői szerb támaszpontokat bombáztak annak érdekében, hogy kivonulásra kényszerítsék Koszovóból Slobodan Milošević akkori jugoszláv elnök fegyveres erőit.

Vulin a sajtónak azt mondta, a leendő tanárok kivételes embernek számítanak, akiket bármely katonai akadémián szívesen látnának, hadi tapasztalataikkal pedig jelentős mértékben hozzájárulhatnak a kadétok fejlődéséhez.

Az európai uniós tagságra vágyó Szerbiában nem ez az első eset, hogy elítélt háborús bűnös magas rangú beosztást kap. 2015-ben a néhai diktátor egyik kulcsemberének tartott Nikola Šainovićot alig néhány héttel szabadulása után az Ivica Dačić külügyminiszter által vezetett kormányzó Szerbiai Szocialista Párt elnökségi tagjává választották. A horvátok ellen elkövetett háborús bűnök miatt elítélt Veselin Šljivančanin pedig az államfő, Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Párt rendezvényein tart beszédeket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.