Elhurcolták a zaporizzsjai atomerőmű ukrán főigazgatóját

Ihor Murasov a zaporizzsjai erőműből tartott Enerhodar városába, amikor kiszállították az autójából, bekötözték a szemét, és elvitték. Azóta se híre, se hamva. 

2022. október 1., 16:05

Szerző:

Petro Kotin, a zaporizzsjai atomerőművet üzemeltető ukrán állami társaság elnökének Telegram-bejegyzése alapján kiderült, hogy orosz járőrök még szeptember 30-án, péntek délután őrizetbe vették Ihor Murasovot, a március óta orosz megszállás alatt álló atomerőmű főigazgatóját. Murasov az erőműből éppen Enerhodar városába tartott, amikor megállították, kiszállították az autójából, bekötötték a szemét és ismeretlen helyre vitték. Azóta semmit sem tudnak róla – írja a Népszava.  

Petro Kotin a bejegyzésében emlékeztetett: Murasov Európa egyik legnagyobb atomerőművének nukleáris és sugárbiztonságáért, illetve az ott dolgozó hétezer alkalmazottért visel kizárólagos felelősséget, ezért „őrizetbe vétele” kockázatot jelent az erőmű üzembiztonságára. Felszólította a megszálló oroszokat és a Roszatom vállalat embereit, hogy engedjék szabadon a főigazgatót, és a Nemzetközi Atomenergiaügynökség segítségét kérte. 

(Kiemelt képünk: Ezen a 2022. szeptember 11-én készült képen egy biztonsági személy látható a Zaporizhzhia Atomerőmű előtt, a Zaporizzsja megyei Enerhodarban (Energodar) az ukrajnai folyamatban lévő orosz katonai akció közepette. A délkelet-ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű Európa legnagyobb atomerőműve, és a világ 10 legnagyobb atomerőműve között van.
STRINGER / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.