Elhagyhatta a kórházat a meglőtt volt pakisztáni miniszterelnök

A lőtt sebet kapott Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök elhagyhatta a kórházat vasárnap.

2022. november 6., 19:26

Szerző:

Hánt egy politikai rendezvényen lőtte meg egy fegyveres támadó a keleti Pandzsáb tartomány Vazirábád kerületében csütörtökön, a merénylő találata a lábán érte a volt miniszterelnököt, akit egy lahori kórházba szállítottak, és megműtöttek.

A 70 éves politikus most tolószékben ugyan, de elhagyhatta a kórházat a helyi sajtó jelentése szerint.

Még a kórházból jelentkezve pénteken egy videoüzenetben Imran Hán azt állította, hogy Sehbaz Sarif miniszterelnök, Rana Szanaullah belügyminiszter és Fajszál Naszir, a titkosszolgálat katonai vezetője az ő meggyilkolására készült, bár bizonyítékokat erre vonatkozóan nem közölt.

Az áprilisban bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Hán bejelentette, hogy kedden folytatni fogja tiltakozó menetét onnan, ahol az a merénylet miatt félbeszakadt.

A Hán elleni merénylet feltüzelte az országos megmozdulásokat, különösen a hivatalban lévő pakisztáni vezetéssel szemben megfogalmazott vádak nyomán, amelyeket mind Sehbaz Sarif, mind a titkosszolgálat tagad.

A merényletet követően a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, aki állítólag bevallotta, hogy egyedül cselekedett.

Hán 2018-ban került hatalomra ellenfelei szerint az országban továbbra is jelentős befolyással bíró hadsereg támogatásával, és azt ígérte, hogy megtöri a Pakisztánt eddig irányító családok uralmát. Áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli.

(Kiemelt kép: Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök egy lahori kórházban 2022. november 4-én. Fotó: Arif ALI / AFP)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.