Elfogyott az üzemanyag az orosz benzinkutakon

Ideiglenes exporttilalmat vezetett be Putyin a gázolajra és a benzinre. 

2023. szeptember 26., 10:09

Szerző:

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője arról beszélt az RTL Reggeli műsorában, hogy az orosz kitermelőknek a feldolgozott üzemanyagot jobban megérte külföldön eladni. Korábban ugyanis kötelezték őket, hogy a belső piacon olcsóbban adják el a nyersanyagot, cserébe viszont kárpótolták őket. Ezt a kárpótlást viszont a felére csökkentette az orosz kormány, így már nem érte meg az oroszországi értékesítés. Emiatt kezdték el külföldön értékesíteni a benzint és gázolajat a kitermelők, így fogyhatott el az oroszok kutakon az üzemanyag.

Az RTL azt írja, hogy több orosz benzinkúton elfogyott az üzemanyag. A kitermelőknek a feldolgozott üzemanyagot jobban megérte külföldön eladni. Korábban kárpótolták a kitermelőket, hogy adják olcsóbban, de hazai piacon. Ezt a kárpótlást a felére csökkentette az orosz komrmány, így már nem érte meg nekik Oroszországban értékesíteni. Elkezdték külföldön értékesíteni, így fogyhatott el náluk az üzemanyag. 

A Reuters azt írja, hogy egy szeptember 23-án kelt dokumentum szerint továbbra is érvényben marad az oroszországi tilalom minden típusú benzinre és jó minőségű gázolajra. Az elemzők arra számítanak, hogy a tilalom rövid életű lesz, és a betakarítás befejeztével a következő hónapban teljesen megszűnik. Oroszország múlt héten bejelentette, hogy a hazai piac stabilizálása érdekében azonnali hatállyal ideiglenesen megtiltotta a benzin és a gázolaj exportját a négy volt szovjet állam körén kívül eső összes országba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)