Elfelejtett levél miatt bukhatja a magyar állam az uniós támogatást

Az Európai Bizottság szerda este azt közölte az Economx-szal, hogy nem kapta meg az Orbán-kormány pontosító válaszait, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a csütörtökön kezdődő fordulóban tárgyalni lehessen a jogállamisági eljárás miatt visszatartott uniós támogatásokról. 

2023. október 19., 10:50

Szerző:

Ma kezdődik az újabb tárgyalási forduló az Orbán-kormány és a brüsszeli vezetés között a hazánknak járó, ám a jogállamisági aggályok miatt visszatartott források kapcsán. És bár az eddigi nyilatkozatokból joggal hihettük azt, hogy közel lehet a megegyezés, az Európai Bizottság szerda este azt közölte az Economxszal, hogy nem kapta meg az Orbán-kormány pontosító válaszait – írja az Economix.

Navracsics Tibor, az uniós források ügyében illetékes területfejlesztési miniszter korábban azt mondta, hogy az Orbán-kormány jogállamisággal kapcsolatos intézkedései okán pontosító kérdéseket intézett a kabinethez. A befagyasztott mintegy 18-22 ezer milliárd forintnyi uniós pénzek kapcsán azután kezdődtek az európai szintű találgatások, hogy kicsivel több mint két hete, október 3-án a Financial Times (FT) brüsszeli hivatalnokokra hivatkozva arról számolt be, hogy 13 milliárd eurót felszabadít Magyarországnak annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogassa az Ukrajnának szánt uniós támogatásokat. Navracsics Tibor a sajtóértesülések után nemsokkal sajtóhírnek nevezte a források felszabadítását, majd elismerte, hivatalosan őket nem kereste a Bizottság, de az Orbán-kormány sem érdeklődött Brüsszelben. 

További pontosításokra van szükségük ahhoz, hogy véglegesítsék értékelésüket arról, hogy teljesülnek-e ezek a feltételek az igazságszolgáltatás függetlensége terén. Ezért szeptember 26-án újabb kérdéseket intéztek a magyar hatóságokhoz, amint a kormányzat válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja értékelését. A bizottságnak három hónapja van, hogy értékelje a kormányzat júliusi vállalásait. Ezidő alatt feltehet olyan pontosító kérdéseket, amelyek átmenetileg megszakítják ezt a három hónapos időtávot. Ezt tette a bizottság szeptember 26-án, valamivel több mint két hónappal az Orbán-kormány közlése után.

Brüsszel nem szabott határidőt a magyar kormányzatnak a szeptemberben feltett kérdések megválaszolására, ám ahogy arról fentebb írtuk, október 17-én Navracsics Tibor azt mondta, elküldte a kormány a pontosításait, mindenesetre szerda estig a Bizottság nem kapta meg az Orbán-kormány visszajelzését.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlamentben Strasbourgban, Franciaországban 2023. október 18-án. Fotó: Sathiri Kelpa / ANADOLU / Anadolu via AFP)