Életfogytiglani börtönre ítélték Egyiptomban a Muszlim Testvériség volt vezetőjét

Az iszlamista szervezet vezetőjét azzal vádolják, hogy erőszakra uszított és fegyverekkel látta el a tüntetőket, a szervezet szerint ezek koholt, politikai vádak.

2021. április 8., 15:37

Szerző:

Egy kairói büntetőbíróság életfogytiglani börtönre ítélte csütörtökön Mahmúd Ezzatot, a betiltott Muszlim Testvériség volt ügyvivő vezetőjét.

Ezzatot tavaly augusztusban fogták el az egyiptomi fővárosban egy biztonsági művelet során, amivel a hatóságok újabb csapást mértek az iszlamista szervezetre.

A Muszlim Testvériség volt vezetőjét azzal vádolták, hogy erőszakra uszított és fegyverekkel látta el a tüntetőket a szervezet székháza előtt 2013-ban kibontakozott zavargások során. A szervezet több más tagját szintén életfogytiglani börtönnel sújtották ugyanebben az eljárásban.

A Muszlim Testvériség korábbi közleménye szerint Ezzatot koholt politikai vádak alapján vették őrizetbe.

Ezzat a szervezet egykori vezetőjének, Mohamed Badienak a helyetteseként szolgált, és a csoport keményvonalas vezetői között tartották nyilván. Badie 2013 augusztusában történt letartóztatását követően került a szervezet élére. Ezzatot korábban távollétében több perben már halálra, illetve életfogytiglani börtönre is ítélték, de ezeket az ügyeket őrizetbe vételét követően újratárgyalják.

A Muszlim Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott elnököt, Mohamed Murszit 2013-ban mozdította el a hatalomból a hadsereg. A puccsot követően hetekig tartó, erőszakos megmozdulások alakultak ki Kairóban. A rendvédelmi szervek erőszakkal oszlatták fel a tüntetők táborát 2013 augusztusában. Jogvédők szerint több mint 800 aktivista vesztette életét akkor.

Murszi megbuktatása után az új elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi kemény kézzel fellépett a Muszlim Testvériség ellen, amelyet 2013-ban terrorszervezetnek nyilvánítottak. Azóta több száz iszlamistát és ellenzékit vettek őrizetbe és ítéltek el tömegperekben.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)