Meghosszabbították a kijárási tilalmat Kijevben

A koronavírus helyett most a háború tette indokolttá a tilalmat. 

2022. február 26., 18:29

Szerző:

Kijev polgármestere hétfő reggelig meghosszabbította az egész városra kiterjedő kijárási tilalmat, mivel orosz csapatok nyomulnak a főváros felé – számolt be szombaton a CNN. 

A kijárási tilalom helyi idő szerint este 5 órától reggel 8 óráig tart majd „a főváros hatékonyabb védelme és a lakosok biztonsága érdekében”.

Vitalij Klicsko polgármester eredetileg vasárnap reggelig tartó kijárási tilalmat rendelt el, azonban szükségesnek látta a tilalom meghosszabítását. A legutóbbi rendelet értelmében a polgároknak tilos mindenféle járműmozgás, kivéve a speciális igazolvánnyal rendelkezőket.

„Emlékeztetjük önöket, hogy minden civil, aki a kijárási tilalom ideje alatt az utcán tartózkodik, az ellenséges szabotázs- és felderítő csoportok tagjainak minősül”

– áll a parancsban.

„Légiriadó esetén kövessék a legközelebbi óvóhelyre. A metróállomások óvóhely üzemmódban működnek. Szükség esetén pedig az állomásokon le lehet zárni”

– tette hozzá Klicsko. 

(Kiemlet kép: Kijev, 2022. február 26. A polgári védelmi erők egyik tagja Kijevben 2022. február 26-án. Fotó:  MTI/AP/Emilio Morenatti)

 

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.