Elérte a 80 százalékot az átoltottság Ausztráliában

Az statisztika viszont csak a 16 éven felüliekre vonatkozik.

2021. november 6., 16:07

Szerző:

Ausztráliában szombatra elérte a 80 százalékot azoknak az aránya, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcina mindkét adagjával – írta az MTI az ország miniszterelnökének bejelentése alapján.

Scott Morrison a Facebookon közzétett videóüzenetében az adatot a világ legátoltottabb országai felé vezető út egyik „nagyszerű mérföldkövének” nevezte. Immár öt, vakcinára jogosult ausztrálból egy oltott – tette hozzá. Az adat csak a 16 éven felüliekre vonatkozik. Az ausztrál államok saját hatáskörükben több munkakörben kötelezővé tették az oltást, illetve az oltatlanok több eseményt, például koncerteket, nem látogathatnak.

Felmérések mindazonáltal felhívják a figyelmet arra, hogy az országban még nem egyenlő az átoltottság mértéke: míg a legnépesebb államban, Új-Dél-Walesben ez az arány közel 90 százalék, Canberrában pedig majdnem 95, a gyéren lakott Északi Területeken és Nyugat-Ausztráliában csak 65 százalék.

Hétfőn Ausztrália enyhített a beutazási korlátozásokon is, ám a könnyítések csakis azon oltottakra vonatkoznak, akik magas átoltottságú országokból érkeznek.

(Kiemelt kép: Utazók sorban állnak Sydney repterén. fotó: Patrick T. FALLON / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.