Elege lett a pedagógusoknak a következetlen járványintézkedésekből, sztrájkba kezdenek

Követni sem lehet az állandó változásokat – mondják a francia tanárok.

2022. január 13., 11:44

Szerző:

Sztrájkba kezdtek a francia tanárok csütörtökön, mert szerintük a kormány oktatásban alkalmazott járványstratégiája nem következetes, és nem védi kellően a diákokat és a pedagógusokat a fertőzések ellen. Jelezték: a tanárok, a szülők és az iskolák vezetése nem tudja követni a gyors változtatásokat, a karácsonyi szünet vége előtt bejelentett új tesztelési követelményeket például azóta már kétszer is megváltoztatták.

„Az elkeseredettség, a fáradtság és a düh olyan szintjére jutottunk, hogy nem volt más választásunk, mint sztrájkot szervezni, és erőteljes üzenetet küldeni a kormánynak”

– mondta Elisabeth Allain-Moreno, az egyik pedagógus-szakszervezet főtitkára.

A szakszervezetek jelezték: valószínűleg sok iskola zárva marad csütörtökön, mert rengeteg tanár csatlakozik az egynapos felhíváshoz, köztük az általános iskolákban dolgozó pedagógusok körülbelül 75 százaléka is. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint az iskolák nagyjából fele bezárhat. Az igazgatókat, iskolafelügyelőket és más alkalmazottakat képviselő szakszervezetek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A kormány ezzel szemben sikerként értékeli, hogy a nehézségek ellenére Franciaország azon országok közé tartozik, ahol a legritkább esetekben válaszoltak iskolabezárásokkal a járvány kihívásaira. A párizsi kormány korábbi politikájának értelmében azonnali karantén várt azokra az osztályokra, ahol fertőzést jelentettek. Az új járványstratégia ezzel szemben az, hogy amíg lehet, folytatni kell a tantermi oktatást. A kabinet rámutatott: ennek a tapasztalt bonyodalom az ára.

Franciaországban a karácsonyi szünet vége óta új járványügyi protokoll van érvényben az iskolákban, erőteljesen megnövekedett tesztelési kötelezettséggel. A diákoknak négy napon belül három tesztet kell elvégezniük, ha fertőzött van az osztályban: egy PCR- vagy antigén tesztet az eset bejelentésének napján, amiről igazolást kell küldeni az iskolának, majd a második és a negyedik napon egy-egy otthoni gyorstesztet.

„Tudom, hogy nehéz, de egy sztrájk nem oldja meg a problémákat” – mondta Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter a BFM TV-nek.

”Nem lehet a vírus ellen sztrájkolni”

– tette hozzá.

Egy szakszervezeti vezető megjegyezte: a jelenlegi megmozdulás

„nem a vírus elleni sztrájk, hanem az iskolákban tapasztalható növekvő frusztrációt jelzi”.

„Az egész oktatási közösség kimerültsége és elkeseredettsége soha nem látott mértékű” – írta közös nyilatkozatában tizenegy szakszervezet.

A szakszervezetek a kormányt tették felelőssé a zavaros helyzetért, amely szerintük a folyamatosan változó stratégiák, a működésképtelen protokollok és az iskolák megfelelő működését biztosító eszközök hiánya miatt alakult ki.

A sztrájk, elemzők szerint, nem jött jókor Emmanuel Macron francia elnöknek. Franciaországban három hónap múlva elnökválasztást tartanak, amelynek felmérések szerint ugyan egyik esélyese Macron, de az utóbbi hetekben jelentősen erősödött a jobbközép Republikánusok jelöltje, Valérie Pécresse támogatottsága. Az 57 éves oktatási miniszter Macron kormányának egyik nagy tapasztalattal rendelkező, oszlopos tagja, de a helyzete jelentősen meggyengült az elmúlt időszakban, miközben a teljes ellenzék bírálja a kormány oktatásban alkalmazott járványstratégiáját.

(Kiemelt képünk illusztráció. Emmanuel Macron francia elnök fiatalokkal találkozik a közép-franciaországi Nevers Mazarin mozijában 2021. május 21-én, amikor a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások után újranyílnak a kulturális létesítmények az országban. MTI/AP pool/Thibault Camus)