Elég nagy slamasztikában a Google

A vádak szerint titkos megfigyelést folytatnak.

2022. január 27., 06:43

Szerző:

Azzal vádolják a Google-t, hogy úgynevezett sötét mintázatokat követve különböző marketingtechnikákkal szándékosan megtévesztette a felhasználókat – írja a haszon.hu. 

A felperesek egy 2018-as kutatás alapján nyújtották be keresetük. A vád szerint  a keresőóriás azután is rögzítette a felhasználók tartózkodási helyét, hogy azok kikapcsolták a helyelőzmények funkciót. Associated Press  tényfeltáró cikke szerint a Google Térkép és a Google Kereső alkalmazások, egy  külön beállításként az internetes és alkalmazástevékenységeken keresztül is naplózott helyadatokat és adatokat a felhasználókról. 

Az ügy több mint két milliárd felhasználót érint

„A Google olyan megtévesztő és tisztességtelen gyakorlatokra támaszkodott, illetve támaszkodik továbbra is, amelyek megnehezítik a felhasználók számára a helymeghatározás visszautasítását vagy az adatgyűjtés és -feldolgozás mérlegelését, amelyhez állítólag hozzájárulnak

- írja a beadott keresetek alapján a haszon.hu. A vállalatot Washington D.C.-ben, Washington államban, Texasban és Indianaban is beperelték.

A Google álláspontja szerint a vádak alaptalanok, pontatlanok és elavult biztonsági beállításokra támaszkodnak.

„Minden egyes termékünket adatvédelmi funkciókkal vértezzük fel, és hatékony vezérlőket biztosítunk a helyadatok kezeléséhez. Keményen meg fogjuk védeni magunkat, és tisztázzuk a helyzetet.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)