Elárulta az ukrán miniszterelnök, miért halad lassan az ukrán ellentámadás

Ez nem egy hollywoodi film – mondta Denisz Smihal az ukrán ellentámadás sikeréről. 

2023. június 23., 13:59

Szerző:

Június 22-én Denisz Smihal miniszterelnök előrevetítette az ukrán ellentámadás sikerességét, de hozzátette: „Ukrajna nagyra értékeli katonái életét, ezért nem tervezi, hogy meggondolatlanul feláldozza őket” – írja az Ukrinform nyomán a Szabad Európa

„A NATO-szabványok szerint működünk” – mondta Smihal Londonban, az ukrajnai helyreállítási konferencián. „Minden egyes katonánkra vigyázunk, miközben előrehaladunk. Ez időbe telik, de szándékunkban áll az előrejutás, és az ellentámadással haladunk is előre. Mindannyiunknak türelmesnek kell lennünk, és látnunk kell az eredményeket.”

Volodimir Zelenszkij elnök elismerte, hogy az ellentámadás a kívánatosnál lassabban halad, de azt mondta, hogy nem fogják nyomás alá helyezni Kijevet a felgyorsítására.​

„Néhányan azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és azonnali eredményeket várnak. De nem az – mondta a BBC-nek adott interjúban a hét elején. – Emberek élete a tét.”

(Kiemelt képünk: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Denisz Smihál ukrán miniszterelnök (j) a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban tartott találkozójukon 2022. május 9-én. Fotó: STRINGER / Ukrán miniszterelnöki sajtószolgálat / AFP)